Program
 • Luni-Vineri 09:00 - 23:00
  Sâmbătă 10:00 - 16:00
  Duminică - Închis
Contact

Familiarizarea copilului cu mediul din
cabinetul medical ESTHETICS

Pedodontia sau stomatologia pediatrica, este o ramura pe cat de satisfacatoare, pe atat de provocatoare. Stim cu totii ca frica de dentist este prezenta la majoritatea dintre noi si de obicei, este rezultatul unor experiente neplacute din copilarie. De aceea, este foarte important sa familiarizam copilul cu mediul din cabinetul stomatologic cat mai devreme, astfel incat sa sa vina cu drag la stomatolog.

Ce presupune prima vizita la stomatolog a copilului?

Prima vizita este de acomodare, iar etapele vor fi parcurse in masura in care ne permite rabdarea copilului. Nu va fi fortat pentru a nu deveni o experienta traumatizanta. Inainte de consultatia propriu zisa, copilul face cunostinta cu medicul si cu asistenta, i se prezenta scaunul, instrumentele, materialele, intr-un mod jucaus, facandu-l pe cel mic sa se simta mai confortabil. Continuam discutia cu parintele, implicandu-l si pe copil, pentru a afla cateva informatii despre sanatatea celui mic sau despre alte interventii stomatologice. Tot prin joaca si prin implicarea micului pacient in actul medical se analizeaza dintii. La varstele mici este important sa descoperim la timp afectiuni precum demineralizari sau anomalii de forma sau de numar. De asemenea, in jurul varstei de 6 ani, atunci cand incepe eruptia definitiva a dintilor, este esentiala consultatia la medicul stomatolog pentru a evalua necesitatea purtarii unui apparat dentar.

De ce sa ai grija de dintii de lapte?

Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si dintii definitivi. Ei sunt implicati in aceleasi functii ca si dintii permanenti. Ba mai mult, au un rol extrem de important :influenteaza eruptia dintilor permanenti.

 • Un dinte de lapte cariat sau , mai mult, pierdut timpuriu din cauza unei carii netratate, atrage complicatii pe care niciun parinte nu si le doreste
 • Pentru ca intotdeauna este mai usor, dar si mai ieftin, sa previi decat sa tratezi, metoda cea mai simpla de a preveni cariile la varste fragede este sigilarea dintilor.
 • Sigilarea este o manopera subestimata si prea putin folosita in tara noastra, dar are o valoare deosebita, realizata la timp si in mod correct. Aceasta interventie presupune aplicarea unui material in locurile cele mai predispuse la formarea cariilor, prevenind astfel activitatea carioasa la acel nivel. Se poate efectua atat pe dinti de lapte, cat si pe dinti permanenti si putem folosi materiale colorate, de exemplu roz pentru fetite sau albastru pentru baietei, ceea pe copii ii incanta in mod deosebit.
 • Incurajam parintii sa aduca la cabinet copiii inca de la varsta de 2-3 ani pentru a se imprieteni cu medicul stomatolog, pentru a preveni complicatiile cariilor dentare si pentru a depista la timp alte afectiuni ale cavitatii orale.

  1.Acomodarea copilului cu mediul din clinică

  În funcţie de vârstă, copilul va face cunoştinţă cu jocurile şi jucăriile, va colora sau va explora zona de aşteptare împreună cu părinţii. Personalul clinicii are grijă ca familia să se simtă în largul ei şi să uite că se află într-o clinică stomatologică.

  Aceasta are loc în cabinet, sau dacă copilul nu doreşte să coopereze, într-un spaţiu special amenajat. Medicul pedodont va examina aparatul dento-maxilar (dinţii, ocluzia, mucoasa) şi va evalua riscul de apariţie a cariilor dentare.

  Pe parcursul discuţiei, medicul va oferi informaţii, recomandări şi indicaţii specifice cazului, precum şi răspunsuri la toate întrebările părintelui sau copilului. La finalul vizitei, familia va primi un dosar personalizat, cu materiale informative. În funcție de statusul dentar al copilului, medicul stomatolog va recomanda controlul periodic la 1 lună, pentru pacienții cu risc crescut de apariție a cariilor dentare, sau la 4-6 luni, pentru copii fără afecțiuni dentare.